Tovább zöldül Székesfehérvár tömegközlekedése

Tovább zöldül Székesfehérvár tömegközlekedése

Az ünnepélyes átadón részt vett Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, Széles Gábor, az Ikarus vállalatcsoport elnöke, dr. Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán csoport elnök-vezérigazgatója, Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Tankó Zoltán az Ikarus Globál Zrt. vezérigazgatója. A résztvevő előadók egyaránt kiemelték az elektromos tömegközlekedés környezetre gyakorolt hatásának szerepét, valamint azt, hogy a tudatos városvezetés részének tekintik a fenntartható fejlődésért tett törekvéseket. 

A kormány Zöld Busz Program keretében megvalósuló buszállomány frissítés célja, hogy az új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével sor kerüljön a meglévő autóbusz-állomány fiatalítására, fokozatosan zöldítve ezáltal a helyi közösségi közlekedést.

Tankó Zoltán az átadón azt hangsúlyozta, hogy annak elérésében, hogy hazai a tömegközlekedés zéró emisszióssá válhasson, az utolsó állomás a buszállomány cseréje, az elektromos buszok elterjedésének biztosítása országszerte.

Az átadásra kerülő Ikarus 120e 12 méteres, alacsonypadlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok 86 utas egyidejű szállítására alkalmasak, és egy feltöltéssel közel 300 kilométert képesek megtenni. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok kényelmét és biztonságos közlekedését.