Vadonatúj midibusz prototípussal és portfólióbővítéssel érkezett az Ikarus Büsszelbe a legnagyobb szakipari vásárra

 

Vadonatúj midibusz prototípussal és portfólióbővítéssel érkezett az Ikarus Büsszelbe a legnagyobb szakipari vásárra

Először jelenik meg önálló kiállítóként az Ikarus a Busworldön

Brüsszel, 2023. 10. 06. Egy teljesen új fejezet kezdődik azzal az Ikarus életében, hogy megújult arculattal és cégvezetéssel, átalakított és kibővített termékportfólióval, valamint teljesen új fejlesztésekkel veti bele magát az iparági történésekbe és idén először önálló standdal, kiállítóként vesz rész a szakma legnagyobb európai expóján, a Busworldön, Brüsszelben.

Az Ikarus mindig is elkötelezett partner volt a városi közlekedés fejlesztése és a változó piaci igények lefedése terén. A 2024-es évre való felkészülés keretében a vállalat új tervekkel és fejlesztésekkel, kibővített termék-, és szolgáltatás portfólióval reagál az átalakuló elvárásokra.

Ennek a megújulásnak a jegyében készült el a kiállításon most bemutatkozó legújabb fejlesztésű elektromos busza, az Ikarus 80e midibusz. A 8,5 méter hosszúságú, 2 ajtós kivitelű kisbusz független kerékfelfüggesztéssel rendelkezik, a szállítható személyek száma 55/18, motorteljesítménye: 100kW/170kW; 2000Nm, az akkumulátoré pedig 281,9 kWh.

Az elektromos midibusz azonban csak egy része az Ikarus 2024-es terveinek. A kiállításon bemutatkoznak az Ikarus 120e v4, valamint az Ikarus elektromos csuklós busz, a 180e projekttervei is. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően már ezek a járművek is független kerékfelfüggesztéssel rendelkeznek. Az új felépítési megoldások kialakítása során a mérnökök munkáját és a partnerek erőfeszítéseit is maximálisan támogató szoftvermegoldásokat vezetett be a cég. Az pedig minden Ikarus elektromos buszban egységes, hogy kizárólag a legjobb minőségű beszállítói termékek találhatóak meg bennük, többek között a KNORR, ZF (BOSCH), CATL és ACTIA márkák.

„Az Ikarus minden területét érintő újításokkal az a célunk, hogy a vállalatot a jövőben versenyképesebbé tegyük. Ennek érdekében fő fókuszba helyeztük a leendő partnereinket, akik egyedi igényeinek megfelelő, akár kisebb mennyiségű elektromos buszokat rendelhetnek vagy bérelhetnek is.  A vasszerkezeti portfoliónk bővítése szintén célirányos, hiszen a kompetenciáink megőrzése mellett hatékonyan támogatja az üzleti rugalmasságunkat” – Fehér Roland, vezérigazgató, Ikarus.

A tervek szerint ez a portfólióbővítés lehetővé teszi az Ikarus buszait értékesítő Electrobus Europe számára, hogy a jövőben még több tenderen vegyen részt, kifejezetten a városi és kisvárosi tömegközlekedés kibocsátásmentes optimalizálására összpontosítva.

Az elektromos buszok portfoliójának bővítése mellett, az Ikarus maximalizálja és optimalizálja székesfehérvári üzemének gyártási kapacitását is, nagyobb hangsúlyt helyezve a fémipari, hegesztési technológiát használandó termékelőállításokra és szolgáltatásokra, mint például szerelvények, platók és vasúti kocsielemek gyártása, készjármű-festés, hegesztés és plazmavágás.