Az Ikarus Lengyelországban tér vissza a nemzetközi piacra

 

Az Ikarus Lengyelországban tér vissza a nemzetközi piacra

Aláírta az elektromos buszok megrendeléséről szóló szerződést az Ikarust értékesítő Electrobus Europe és Szczecinek város önkormányzata

Budapest, 2023. 08. 31. Az Electrobus Europe ügyvezető igazgatója Sipos Zoltán és a Lengyelország északnyugati részén fekvő Szczecinek város polgármestere Daniel Rak a tegnapi napon aláírásukkal megerősítették az Ikarus győzelmét a város elektromos buszokra kiírt közbeszerzési tenderén.

Az Electrobus az aláírt szerződés értelmében 11 hónapon belül leszállítja a város számára az öt darab, Magyarországon gyártott, tisztán elektromos hajtású Ikarus 120e autóbuszt. A Magyarországon és Németországban már napi forgalomban bizonyító típusnak ez az első megrendelése Lengyelországból, amely egykor kiemelt jelentőségű exportpiac volt az Ikarus számára, és a magyar buszgyártó a jövőben is stratégiai célországként tekint rá.

Szczecinek kiemelkedő példát mutat a tömegközlekedés népszerűsítése és zöldítése terén egyaránt, hiszen a városban mindenki számára ingyenes a tömegközlekedés, ami így gyakorlatilag megduplázta a tömegközlekedésben résztvevők számát, emellett pedig a város a már meglévő 10 elektromos buszból álló állományát bővíti tovább az Ikarus zéró emissziós buszaival, amelyek megérkezésével a legrégebbi belsőégésű járműveket kivonják Szczecinek utcáiról.

Az 12 méteres, összesen 86 utas befogadására alkalmas, teljes hosszban alacsonypadlós elektromos Ikarus autóbuszok 3 ajtós kivitelben, 27+2 utasüléssel kerülnek majd a megrendelőhöz.

A járművekbe korszerű és biztonságos, 314 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorcsomag kerül, ami az Ikarus autóbuszaira jellemző kedvező energiafogyasztással párosulva akár 350

 km-es hatótávot is lehetővé lesz, ami azt jelenti, hogy egész napi folyamatosan, zavartalanul tud üzemelni. A nyertes buszokba a töltőberendezéseket koncesszióban a lengyel EkoEnergetyka szállítja majd.

A sofőrkabin a helyi elvárásoknak megfelelően zárt lesz, a felszereltség részei pedig a légkondicionáló mellett a fedélzeti wifi, valamint az utazóközönség mobil eszközei számára fenntartott USB-töltőaljzatok, és természetesen a mozgássérültek utaztatására is alkalmas kialakítás.

Jegykezelő rendszer tekintettel az ingyenes városi tömegközlekedésre nem szükséges, az utastájékoztató rendszert pedig a SIMS lengyel partner szállítja majd.

Igazi mérföldkő ez a nap az Ikarus és az Electrobus életében is! Büszke vagyok rá, hogy közel 3 évtized után ismét lesznek új Ikarus buszok a lengyel utakon. Személy szerint pedig külön örülök annak, hogy együttműködésünkkel támogathatjuk a várost a zöld tömegközlekedésért tett példamutató törekvéseiben ” – mondta Sipos Zoltán az Electrobus Europe ügyvezető igazgatója, aki még hozzátette, hogy „a tegnapi nappal kétségtelenül egy új fejezet nyílt az Ikarus életében. Ez a szerződés a legpozitívabb visszajelzés és egyben üzenet a piacnak: az Ikarus újra készen áll a nemzetközi terjeszkedésre”.