Átadták a város első elektromos buszait Kaposváron

Átadták a város első elektromos buszait Kaposváron

2022.03.11.

Ikarus buszok KaposváronA több, mint 125 év buszgyártói múlttal rendelkező Ikarus büszke arra, hogy elektromos buszai mechanikai, elektromos és szoftver rendszere is egyaránt magyar mérnökök fejlesztése. Az elmúlt 4-5 év intenzív technológiai fejlesztésének eredményeképpen, a nagymúltú hazai buszgyártó vállalat európai szinten versenyképes, a legmodernebb elektronikai megoldásokkal felszerelt és a megrendelők esztétikai elvárásainak minden szempontból megfelelő zéró emissziós elektromos buszokat gyárt sorozatban a székesfehérvári üzemében.

Az ünnepélyes átadón részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Szita Károly Kaposvárpolgármestere, akik egyaránt kiemelték az elektromos közlekedés környezetre gyakorolt hatásának fontosságát, valamint azt, hogy a tudatos városvezetés részének tekintik a fenntartható fejlődésért tett törekvéseket. Palkovics beszédében utalt arra, hogy Magyarország 2050-re a teljes karbonsemlegesség elérését tűzte ki célul, aminek alapja többek között a teljes buszflotta zéró emissziós buszokra cserélése országszerte.

Széles Gábor, az Ikarus elnöke szerint akkora a különbség a dízel és az elektromos buszok között belső intelligenciában, mint a vonalas és az okostelefonok esetében. Ez azonban elmondása szerint azt is jelenti, hogy többet kell foglalkozni az elektromos buszok üzemeltetésével is, utalt itt például a közel egyhetes sofőrképzésre. Azonban a zéró károsanyag kibocsátás mellett a hagyományos buszokhoz képest jelentősen fejlettebb fedélzeti, illetve irányítási technológiák is jelentős előnyt biztosítanak a felhasználók számára.

Az Ikarus pedig továbbra is a dinamikus megújulást szem előtt tartva növeli termékportfolióját, aminek köszönhetően az idei évtől elektromos buszok és személyautók töltésére alkalmas töltőállomásokat is fejleszt és hoz forgalomba.