Okosbusz

Az Ikarus buszok felkészültek a buszon keletkező információk gyűjtésére, feldolgozására és továbbítására az adatokat hasznosítók felé. Az autóbuszon keletkező, illetve igény esetén előállítható információk típusai szerteágazóak, ezért az Ikarus folyamatosan továbbfejleszti az intelligens busz funkciókat.

Utastájékoztató rendszer

A járműbe beépítésre kerül az üzemeltető által előírt funkciókkal rendelkező utastájékoztató rendszer.
Fedélzeti szórakoztató rendszerek

Az utasok számára rendelkezésre áll a járművön Wifi szolgáltatás, amit a jármű üzemeltetője által meghatározott feltételekkel vehetnek igénybe az utasok. Az utasok számára akár ülésenként elhelyezett USB töltő áll rendelkezésre, amelyet a jármű üzemeltetője által meghatározott feltételekkel vehetnek igénybe az utasok. Igény esetén a járműbe beépíthető egy vagy több nagyobb méretű kijelző, amelyeken az utasok számára filmeket vagy információkat jeleníthet meg az üzemeltető.
A karbantartási időre figyelmeztető rendszer

A jármű karbantartás-igényes egységeire felszerelt szenzorok mérési eredményei és az egységek karbantartási utasításainak összevetésével az alkalmazás előre jelzi a karbantartási időket, akár főegység bontásban. Jellemzően a járművek részegységeinek karbantartási időszaka erősen függ a használati körülményektől (pl. kátyús úton teljesít szolgálatot a busz), ezért a járművek egy részét túlságosan korán, egy részét túl későn küldik karbantartásra. Az előző esetben költségnövekedés, az utóbbi esetben meghibásodás lehetősége áll be. Az alkalmazás segítségével az üzemeltető gazdaságilag optimális időpontra ütemezheti a karbantartást.
Az intelligens busz szolgáltatásokat lehetővé tevő technológia

• Szenzorok, kamerák a jármű különböző pontjain
• Fedélzeti adatgyűjtő, adatrögzítő, feldolgozó és kommunikációs eszközök
• Big Data és mesterséges intelligencia módszerek alkalmazása az adatfeldolgozásban
• 4G és 5G mobil kommunikáció
Kamerarendszerek

A külső és belső kamerákkal felszerelt jármű képes a videojel jogszabályoknak megfelelő rögzítésére és továbbítására. A belső kamerák igény esetén infravörös üzemmódba kapcsolhatók, lehetővé téve az anonim utasszámlálást és akár az utasok testhőmérséklet kijelzését is. A gépjárművezető a műszerfalon elhelyezett kijelzőn láthatja a kamerák képeit.

Gazdaságos vezetési stílus visszajelzés

Az gépjármű vezető vezetési stílusát – gyorsítások, fékezések, sebesség, kanyarodás – regisztráló alkalmazás, amely a jármű hajtáslánc és fékrendszeréből, valamint a jármű pozíciójából (GPS) gyűjtött adatok alapján készít jól áttekinthető elemzést. Az azonos útvonalon közlekedő járművezetők eltérő vezetési stílusa alapján oktatási anyagokat dolgozhat ki az üzemeltető az utaskomfort és a gazdaságos üzemeltetés szempontjából legjobb vezetési stílus elterjesztésére.
Elektromos busz akkumulátor töltési állapot kijelzés

Az elektromos buszok a napi járat végén különböző akkumulátor töltöttséggel érkeznek be a telephelyre. A telephelyek nagy részén az elektromos töltési infrastruktúra úgy van kialakítva, hogy egy üzemszünetes időszakban több buszt kell tölteni egymás után, egyazon töltőfejre csatlakozva. Az alkalmazás segítségével az üzemeltető optimalizálhatja a buszok töltési sorrendjét, ezáltal az egy töltőfejjel kiszolgálható járművek száma növelhető.
Hajtásláncok
Nemzetközi együttműködés