Karosszéria gyártás

Az IKARUS autóbuszok karosszériájának gyártása során a 125 év tapasztalata és a legmodernebb anyagtechnológia (rozsdamentes acél hegesztése, hajlítására stb.) ötvöződik. Az elkészült termékek mechanikai szilárdsága és rugalmassága, valamint a korrózióálló anyagok által garantált hosszú élettartama megbízható és gazdaságosan működtethető járművet eredményez.

A korrózióálló anyagok alkalmazása lehetőséget ad az Ikarus számára, hogy garanciát adhasson akár 16 évre a jármű rozsdásodás mentességére. A technológia még arra az esetre is rozsdamentességet garantál, amikor az autóbusz megsérül, és javítani kell a vázszerkezetét.

Az Ikarus karosszériagyártás során a szerkezeti anyagok széles választékát alkalmazza:
- erősen ötvözött acélok (30% ötvöző anyag tartalmú)
- szerkezeti acélok
- alumínium ötvözetek

A kialakított technológiai rendszerek, gépek, berendezések lehetővé teszik ezen anyagok megmunkálását. Az alkalmazott hegesztés-technológia alkalmas zen anyagok kötéseinek létrehozására, megbízható teherviselő karosszériák kialakítására.

Az anyagválaszték extrém hosszúságú vázszerkezet élettartamot garantál, és nem igényli a költséges és környezetkárosító korrózióvédelmi technológiák alkalmazását. Az Ikarusnál működő technológia környezetterhelési szempontból az egyik legelőnyösebb megoldás az európai buszgyártásban.

A buszgyártásban szokásos sorozatnagyságok miatt a legtöbb váz-alkatrész gyártása is az Ikarus műhelyeiben történik. Az alkatrész gyártáshoz rendelkezésre állnak a szükséges modern, CNC vezérlésű berendezések.

Karosszéria gyártás
Karosszéria gyártás


A 2017-ben üzembe helyezett festő és fényező technológia magas minőségű, tartós és szép felületet biztosít az Ikarus buszok számára. A festő és fényező technológia megfelel a környezetvédelmi elvárásoknak.

Karosszéria gyártás
Karosszéria gyártás

Az Ikarus kiemelten figyel a járművek átadás előtti minőségi ellenőrzésére. A minőség-ellenőrzés egyik eleme a járművek beázás vizsgálata. Az erre a célra kialakított esőztető kamrában 3-5 bár nyomású vízfüggöny alatt minden járművet ellenőrzünk.

Karosszéria gyártás
Karosszéria gyártás

Az Ikarus gyártási tevékenysége ISO 9001/2015 szerint minősített, rendelkezik ISO 3834-2 szerinti hegesztőüzemi minősítéssel, valamint ISO 14001:2015 környezetmenedzsment rendszert vezetett be és alkalmaz.

ISO 9001:2015
ISO 14001:2015
ISO 3834-2
Karosszéria gyártás
Karosszéria gyártás
Karosszéria gyártás
Gyártott típusok
Hajtásláncok